Make your own free website on Tripod.com

Home

Projektbeskrivelse | Fotoalbum | Artikel | Projekt rapport | Sange | Links
DOGMEPATRULJEN
Artikel

Dogmepatruljen rykker ud........

Vi følger Dogmepatruljen på tæt hold en dag hvor de er ude på en af deres talrige besøg i institutioner hvor kommunikationen er gået i hårdknude


Dogmepatruljen er det sidste nye skrig indenfor det pædagogiske praksisfelt. Patruljen består af en række studerende fra Gedved Statsseminarium, nærmere betegnet 6 drenge og piger. Dogmepatruljen så dagens lys for første gang en dag i maj i forbindelse med pædagogiske handlemuligheder. For udenforstående skal det nævnes at Pæd. Handle. (som det kaldes internt på seminariet), er et projekt hvor de studerende selv bestemmer emnet indenfor rammer der er fastsat af seminariet. Rammer som bl.a. indebærer, at de studerende skal samarbejde med eksterne samarbejdspartnere, det vil sige institutioner både nationalt men også internationalt. Derudover er der plads i projektet til nye ikke afprøvede metoder i forhold til målgruppen.

Ikke afprøvet metoder kan man roligt sige om dogmepatruljens koncept. Dogmepatruljens idégrundlag går ud på at hjælpe institutioner hvor kommunikationen i personalegruppen er gået i hårdknude. Det gør de med udgangspunkt i den meget anerkendte teori fra Bodynamic; F8. I al sin enkelthed går den ud på, at der i en personalegruppe findes 8 forskellige roller og i stedet for at modarbejde hinanden, indse hvilken rolle de andre udfylder i gruppen og derved udnytte hinandens forcer og ressourcer på den mest fordelagtige måde.

Vi har fulgt dogmepatruljen på en enkel udrykning. Gruppen holder ellers normalt kortene tæt ind til kroppen men vi fik lov til at komme med. På den måde får vi også lidt PR, udtaler gruppens informationsmedarbejder Mette Fischer. Vi aftalte at mødes en råkold maj dag på en parkeringsplads i Gedved. Hvor turen skulle gå hen vidste vi ikke. Alle i gruppen var klædt i ens tøj, læderjakker, sorte bukser og t-shirts hvorpå der var trykt DOGMEPATRULJEN. Det er for at vi kan opretholde ensartetheden i vores foredrag, siger medlem af gruppen Tanja Michelsen. Vi hang lidt ud på parkeringspladsen mens rekvisitør Jakob Smed fortalte lidt om hvordan han har bygget en Opel Kadett Light Sport fra 1986 om, så den ligner en F16 flyver. Det var meget lærerigt mens også besværligt at montere vingerne, da det blæste 16 sekund meter den dag vi gjorde det, men alle hjalp mig, så det var fint, siger Jakob.

På det tidspunkt bliver vi afbrudt af Tanjas Nokia 3210, der spiller Stan med Eminem. Tanja lægger på og meddeler gruppen at der er en hastesag og det drejer sig om SFOen Bongotrommen. Vi kaster os ind i Kadetten. Chaufføren er Dennis, som også arbejder som ekstern konsulent for gruppen. Dennis speeder op og inden længe er vi på vej.

I Bongotrommen afspærrer Dogmepatruljen alle udgange så ingen fra personalegruppen undslipper. Det er tydeligt for enhver, også for os udenforstående, at den er helt galt i den personalegruppe. Der er trykket stemning men lederen Jytte Møller Christensen byder os velkommen og forklarer kort om hvilken situation personalegruppen befinder sig i. Dogmepatruljen beder hver enkelt medlem præsentere sig kort og vi får lov til at videregive navne. Jytte Møller Christensen er leder af Bongotrommen, Bonnie Jacobsen der er pædagog, Philip Von Due der er pædagog, Isabella Rixen-Richter der er pædagogmedhjælper, Berit Cypo Jensen der er langtidsledig og Svenne Bertramsen der er pædagog og manden der har tilkaldt Dogmepatruljen. Derefter går gruppen i gang med at afhøre personalet, for at høre hvorfor situationen er kørt op i en spids.

Af den seance lærer vi at det er småting der skal til, for at en personalegruppe oplever gnidninger som med tiden kan blive ret omfangsrige. Vi har fra redaktionens side valgt at frasortere de eksakte begivenheder for ikke at udgive personer fra Bongotrommen, men vi kan roligt afsløre at problemerne bunder i småsladderier, ophidsede stemninger foran børnene og bagtalelse.

Derefter fremlægger Dogmepatruljen F8-modellen og rundt om i lokalet ser vi tydeligt at de forskellige fra Bongotrommen, får en aha-oplevelse og kan tydeligt se sig selv i forhold til den. Næste punkt på dagsordnen er 30 minutters tænkepause, hvor hver enkel i personalegruppen skal finde sig selv på F8-modellen og derefter interviewes af medlemmerne fra Dogmepatruljen. Vi ser tydeligt at personalegruppen er spændt og lidt nervøs for hvad der skal foregå. Den første der skal interviewes er Philip Von Due. Philip virker som den nervøse type, han bladrer febrilsk rundt i papirerne og snakker hele tiden om galvaniserede kopper og blå søm. Vi trækker ham til side for at få en kommentar, men vi bliver brat afbrudt af Dennis Christiansen. Det er ikke smart at de udtaler sig til pressen før de har talt med os, vi skal have førstehåndsindtrykket, siger Dennis.

Vi trækker os tilbage og de næste timer går med interviews af personalegruppen. Vi venter spændt udenfor. En efter en kommer de ud og alle ser meget afslappede ud. Jeg var godt nok nervøs, det er sgu så træls, men det var fint nok, udtaler Berit Cypo Jensen efter interviewet med Marianne Gravholt. Marianne fortæller at Berit var en dygtig elev og hun havde fanget de mest basale elementer i F8-modellen. Berit er en typisk langtidsledig, hun tror ikke nok på sig selv, men når hun bliver presset kan hun godt, fortæller Marianne Gravholt der også er kursusleder for Dogmepatruljens kursusafdeling.

Dogmegruppens arbejde er ved at være færdig i Bongotrommen og de forlader stedet under parolen I finder svaret i jer selv, men kig lige engang imellem på F8-modellen. Helle Tropp, strategisk planlægger fra Dogmepatruljen siger: Ofte har den ophidsede stemning ikke lagt sig helt når vi siger farvel, men vi kan heller ikke få dem til at indse det på den korte tid vi har til rådighed. Bongotrommen havde også kun taget vores Light pakke hvor de fik 3 timers uforsødet undervisning for 35.000 kr . Men vi ringer naturligvis om en uge for at høre hvordan det går med kommunikationen i Bongotrommen.

Vi kører med tilbage til den ukendte parkeringsplads i Gedved og her afslutter vi en forrygende dag med en sang sammen med Dogmepatruljen.